top of page

Romania a redus Punctele de Trecere a Frontierei prin care pot intra deseurile reciclabile

Actualizată în: 10 feb. 2022


Guvernul României a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P) și Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri.

Actul normativ va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile la 15, stabilind și trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS. Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun M.M.A.P – M.A.I.

„Mă bucur că Guvernul a răspuns astăzi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în țară materie primă pentru industria reciclării și vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Alături de colegii din MAI am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuțios toate aceste transporturi și pentru a ne asigura că ele conțin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în țara de proveniență chiar de la graniță, iar transporturile se dovedesc a fi în regulă și care intră în țară vor fi monitorizate în timp real, până la destinație. Astfel ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui și că toată lumea respectă legislația națională și europeană”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.


Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului.

Aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP. Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Gărzii Naționale de Mediu informații referitoare la cantitățile de deșeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalații autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii și cantități de deșeuri strict determinate.

În acest moment, importul şi transferul deşeurilor în România şi la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, denumit în continuare Regulament.

În urma analizei evoluţiei notificărilor aprobate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi a controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu (GNM), s-a constatat că există un trend crescător al transferurilor ilegale de deșeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat române și o presiune crescută asupra granițelor, mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute pentru tratarea și valorificarea deșeurilor.

Noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, această activitate revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu. Această concentrare va diminua povara în cazul operatorilor economici şi va realiza o optimizare a repartizării responsabilităţilor de supraveghere.


Reamintim că semnalele de alarmă referitoare la acest subiect au fost trase de la Constanţa! Deputatul Bogdan Bola a propus săptămâna trecută un proiect de lege prin care să se limiteze numărul punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la doar 15. Potrivit acestuia, este o măsură întârziată „doar” 16 ani. Deputatul a susţinut că împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cu procurorul Niță Teodor, anchetator specializat pe infracțiunile de mediu, au fost identificate aceste puncte unice de trecere a graniței care să fie folosite pentru traficul cu deșeuri.


Sursa: focuspress.ro

32 afișări
bottom of page