top of page

IPJ Suceava: Peste 200 de metri cubi de materiale lemnos confiscat în urma verificărilor

Actualizată în: 10 feb. 2022


În perioada 19-21 ianuarie 2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii”, polițiști din cadrul IPJ Suceava - Serviciul de Ordine Publică - Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, cu sprijinul Direcției Silvice Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la două societăți comerciale, ambele cu sediul social în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava.

La una dintre societățile verificate, în urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate, echipa de control a constatat faptul că unitatea deține in depozitul societății din localitatea Vicovu de Sus, cantitatea de 220,98 mc buștean gater molid fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare.


În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a unității, aplicându-se două sancţiuni contravenționale in valoare de 30.000 lei, conform art.19 alin. (1), lit. d) si art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantităţii de 220,98 mc buștean gater molid. Materialul lemnos a fost predat in custodie Ocolului Silvic Putna, fiind transportat cu mijloacele auto ce aparțin Direcției Silvice Suceava în depozitul din localitatea Putna, județul Suceava.


La cealaltă unitate economică verificată, echipa de control a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare, aplicându-se o sancţiune contravențională in valoare de 5.000 lei, conform art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010.


Totodată, au fost intensificate și controalele în trafic, fiind identificate mai multe vehicule care transportau material lemnos cu încălcarea prevederilor legale.


Astfel, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aflându-se în punct fix la intersecția dintre DN17A și D.C. Sucevița, a efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare care transporta material lemnos și se îndreapta dinspre com. Sucevița, către com. Marginea, jud. Suceava.


În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL Control, constatându-se astfel că, pentru mijlocul de transport, la data de 21.01.2022, nu a fost generat vreun aviz de însoțire pentru materialele lemnoase transportate, fapt pentru care autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde, personalul silvic a procedat la inventarierea materialului lemnos, constatându-se că autoutilitara era încărcată cu cantitatea de 4,2 mc lemn foc rășinoase din specia molid.


În cauză, s-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferului conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) din Lg. 171/2010 și măsura complementară a confiscării cantitații de 4,2 mc material lemnos, care a fost predat în custodia personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea.


Tot la data de 21.01.2022, orele 15:30, lucrătorii din cadrul compartimentului rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în baza informațiilor obținute, au oprit pe str. Podu Verde, o autoutilitară condusă de un bărbat din com. Ciocănești, jud. Suceava.


S-a procedat la verificarea autoutilitarei constatând că transporta material lemnos lemn de foc, rășinoase, pentru care nu deținea niciun fel de document de proveniență și transport.


Acesta a fost condus la sediul Ocolului Silvic Vatra Dornei, unde s-a procedat la măsurarea de către lucrătorii silvici, constatându-se că transporta cantitatea de 4,17 mc lemn de foc. Materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic, iar conducătorul auto a fost sancționat contravenţional conform art. 19, alin. 2, lit. a din Legea 171/2010.Sursa: stirisuceava.net

38 afișări
bottom of page